Nederlands

HET PENSION

IMG_4994_2_2

Hoek Salzhof / Ritterstrasse

Dit geel gepleisterde hoekhuis uit 1780 is gelegen in de Altstadt van Brandenburg an der Havel, schuin tegenover de Jahrtausendbrücke. Aan de ene kant biedt het huis een schitterend uitzicht op de rivier de Havel, aan de andere kant ligt het aan de vriendelijke Ritterstrasse, zo’n 500 m verwijderd van de historische Rathausplatz. Een boekhandel, een galerie, een theater en het Italiaanse restaurant Totò vindt u pal tegenover het pension, evenals een poort (geheten ‘Kommunikation’) die naar de stadswallen leidt. Aan weerszijden van de Jahrtausendbrücke bevinden zich twee kleine koffiebars. Hier kunt u desgewenst kano’s huren. De rondvaartboot vertrekt meerdere keren per dag vanaf de Salzhofufer tegenover het pension.

Kamers en prijzen

U beschikt standaard over twee kamers op de begane grond. Het betreft een slaapkamer (16 m2) met twee bedden, en een woonkamer (20m2) met een comfortabele bedbank. In de aangrenzende hal kunt u uw bagage kwijt. In de hal (9m2) bevindt zich een toilet.

Uw badkamer met ligbad en een tweede wc bevindt zich op de eerste verdieping. De badkamer heeft u volledig voor uzelf.

Pal tegenover het pension treft u twee ‘Cafébars’ (gevestigd in de bruggenhuisjes) waar u eventueel kunt ontbijten. Ook zijn er bakkers in de buurt. In het pension zijn een koelkast, een waterkoker en een koffiezetapparaat aanwezig. Daarnaast ook borden, kopjes, glazen en bestek.

Extra voorzieningen: draadloos internet / TV  / Föhn.

Prijs per nacht: Een persoon: €50 / Twee personen  € 72  /  Drie personen € 90  / Een vierde persoon in overleg  /  Minimaal verblijf: twee nachten.  Borg : €50

Ontvangst

Zijn de eigenaren niet aanwezig, dan wordt u ontvangen door onze gastvouw uit Brandenburg an der Havel.

Annuleren

Wanneer u twee weken van tevoren annuleert, berekenen wij 25% van het totaalbedrag. Vanaf een week hanteren we een percentage van 50% en vanaf drie dagen voor geplande aankomst berekenen we het hele bedrag.

Huisregels

Niet roken / Geen andere gasten, geen feesten

De directe omgeving

Tram 2 en tram 6 (Brandenburg beschikt nog over de oude Tatratrams) rijden vanaf halte museum Freyhaus in de Ritterstrasse, rechtstreeks naar het Hauptbahnhof. Binnen 10 minuten bent u in Potsdam, binnen 30 minuten in Berlijn. Alle boodschappen kunt u in de directe omgeving doen. Zo vindt u wanneer u de brug oversteekt aan uw linkerzijde de Russische kruidenierswinkel Berjozka, aan uw rechterzijde een zeer goede (afhaal) Vietnamees die wokt waar u bij staat. Tegenover het pension bevindt zich een Italiaans restaurant, aan de andere kant van de brug ligt restaurant Werft. Bakker Thonke bevindt zich in de Haupstrasse; vijf minuten lopen vanaf het pension.

Voor wie?

Brandenburg, voor wie? Voor reizigers die van de voormalige Oost-Duitse (historische) steden of van Midden-Europa houden. Voor fietsers, wandelaars en liefhebbers van meren, rivieren en watersport. Voor de vogelaars onder u. En voor degenen die een bezoek aan Brandenburg an der Havel willen combineren met een uitstapje naar Berlijn of Potsdam. In dat geval is de stad een prima uitvalsbasis.

Samenvattend

Toplokatie tegenover de rivier de Havel en zeer centraal / Tweepersoons slaapkamer / Woonkamer met comfortabele slaapbank  (voor een tot twee personen) en TV / Wifi / Badkamer met bad, douche en WC / Kleine hal met WC / Koelkast / Kofiezetapparaat / Waterkoker / Borden en bestek / Föhn / Beddengoed / Handdoeken

STAD EN INFORMATIE

IMG_6791 kopie

Brandenburg an der Havel, ook wel de Stadt am Fluss genoemd,  ligt in de Duitse deelstaat Brandenburg. Zij telt bijna 72.000 inwoners en bevindt zich hemelsbreed 60 kilometer ten westen van Berlijn. Vrijwel alle informatie vindt u op de pagina’s van deze Reiseführer. Hieronder in het kort enkele highlights en allerhande tips voor een aangenaam verblijf in en om de stad.

Historisch:

Rathaus

Het stadhuis, rode baksteengotiek

De Rathausplatz met het Altstädtischen Rathaus (rode baksteengotiek) en het monumentale beeld van de ridder Roland is een bezoek waard, evenals het Dominsel met de imposante  St. Peter en Paul kathedraal. Het Stadthistorisches Museum bevindt zich in het Freyhaus, slechts enkele meters van het pension verwijderd. De prachtige Jugendstilvilla van de speelgoedfabrikant E.P. Lehmann bevindt zich in de Plauer Strasse.  Ook kunt u het industriemuseum in de August-Sonntag-Strasse bezoeken; het museum verhaalt over de voormalige ijzer- en staalwerken.  De Gedenkstätte aan de Nicolaiplatz herdenkt de moorden uit 1940 op circa 9000 lichamelijk en geestelijk gehandicapten op dezelfde plek. Brandenburg/H is tevens rijk aan kerken: de  St. Gotthardkirche,  de St. Katharinenkirche en de St. Nikolaikirche. Vergeet u echter vooral de oude stadswallen niet.

IMG_4672

Op het Dominsel

 Cultureel: De stad telt verschillende bioscopen, een paar galeries, enkele theaters en een schouwburg. Het grootste theater is het Brandenburger Theater , Grabenstrasse 14.  Hier speelt regelmatig het Brandenburger Philharmoniker. Houdt u van crimi’s? Lees dan de in Brandenburg an der Havel geboren politieman en schrijver Jean Wiersch.  Zijn boeken zijn in de stad gesitueerd. Ook de voormalig Oost-Duitse auteur Günter de Bruyn heeft veel over de deelstaat  Brandenburg geschreven en last but not least: vijf delen Wanderungen durch die Mark Brandenburg van de in Neuruppin geboren schrijver Theodor Fontane. Een uitstekende reisgids tenslotte, is Brandenburg / Unterwegs zwischen Elbe und Oder van Kristine Jaath.

Culinair: Aan te bevelen zijn sowieso:  het Italiaanse restaurant Totò, Rittersrasse 69 / restaurant Werft, Hauptstrasse 77 (twee minuten lopen vanaf het pension, aan de andere kant van de Jahrtausendbrücke)  / restaurant An der Dominsel, Neustädtischer Fischerstrasse 14, Duitse wijnkaart (regio) en uitzicht op Havel en Dom / Versmaad u echter ook de (afhaal)Vietnamees in de Hauptstrasse niet!

Natuur en vrije tijd:: In en om de stad vindt u verschillende meren, vele wandel- en fietsroutes en een zwembad. Info zwembad:  Marienbad, Sprengelstrasse 1 (tram 1 of 6, tot halte Karl Marx-Strasse / voor fietsen in Brandenburg, kijk hier / alles over boten, varen en roeien, vindt u  hier / Pal tegenover het pension, aan de Salzhofufer, vertrekken meerdere keren per dag twee rondvaartboten. Zij varen door de Altstadt en over de meren.

Vogels: Voor vogelliefhebbers ligt Brandenburg an der Havel in een uitgelezen omgeving. De deelstaat Brandenburg kent een grote variatie aan droge en natte gebieden. Hier vindt u (onder andere) de Schreeuwarend, de Kraanvogel, De Grote Trap, de Ortolaan, de Hop, de Buidelmees, de Woudaap, de Krekelzanger, de Sperwergrasmus en de Boomvalk. Informatief in dit geval zijn de gidsen Vögel beobachten in Ostdeutschland en A Birdwatching Guide to Brandenburg and Berlin.

Vervoer: Het loont de moeite, zeker wanneer u met meer personen bent, om een Brandenburger treinticket te kopen. Voor een ticket betaalt u €29 bij de automaat of €31 aan het loket. U kunt vervolgens met maximaal 5 personen een dag door de deelstaat Brandenburg reizen, inclusief gebruik van metro, bus of tram. Ook aan te raden wanneer u naar Berlijn wilt! Tevens een bezoek waard: Potsdam, Eisenhüttenstadt (een in 1951  planmatige gebouwde stad voor de toenmalige staalarbeiders, tot 1961 Stalinstadt geheten) of Kloster Lehnin (het oudste klooster in Brandenburg).

GESCHIEDENIS

In de 6e eeuw wordt Brandenburg an der Havel gesticht door Slaven. Deze Slaven komen zowel uit de Karpaten, Bohemen, als Polen. Zij versmelten met de Germanen en vormen tot in de 8e eeuw een stabiele stam. In 1157 komt de nederzetting onder Duitse heerschappij.

De nederzetting ligt aanvankelijk op de westoever van de rivier de Havel. Pas na 1196 komt daar de oostoever bij. Otto de Grote heeft inmiddels in 948 het bisdom Brandenburg gesticht op het zogenaamde Dominsel, dat buiten beide oevers ligt. Het district telt vanaf dan drie historische kernen: de Altstadt op de rechteroever, de Neustadt op de linkeroever plus het verder gelegen Dominsel. Gedurende de volgende eeuwen zullen dit drie aparte steden zijn.

index_en

Brandenburg an der Havel

Tussen 1314 en 1315 sluiten de Altstadt en de Neustadt zich aan bij het verbond van de Hanzesteden.  De Hanzesteden zijn machtig en rijk en domineren 300 jaar lang de handel en het leven aan de Oostzee. De markgraaf verplaatst zijn zetel naar Brandenburg an der Havel. Uit deze periode stammen de vele monumentale gebouwen die zijn opgetrokken in de zogeheten  ‘rode baksteengotiek’. De Dertigjarige oorlog  (1618-1648) maakt echter een einde aan de welvaart.  Zij  brengt enorme vernielingen met zich mee en schroeft de macht van de stad onverbiddelijk terug. Het hof verlaat Brandenburg an der Havel en trekt naar Potsdam.

images

Frederik de Grote

Geëmigreerde hugenoten brengen de economie uiteindelijk weer op gang. Daarnaast worden de rivaliserende Altstad en Neustad in 1715 samengevoegd tot één enkele stad. Het gaat opnieuw goed met Brandenburg. Keurvorst  Frederik 1 van Pruisen voert aan het begin van de 18e eeuw grote economische en militaire hervormingen door.  In zijn voetsporen weet zijn opvolger, Frederik de Grote (1712 – 1786), Brandenburg-Pruisen zelfs om te vormen tot een aanzienlijke Europese mogendheid. Frederik 11 wordt gezien als een groot militair strateeg, destijds hevig bewonderd door Napoleon Bonaparte.

00018003

Staalindustrie

07085605703

Uit de speelgoedfabriek van P. H. Lehmann

In de 19de eeuw vormt Brandenburg an der Havel een belangrijke industrieel centrum in het Duitse keizerrijk. De omvangrijke staalindustrie zorgt voor een explosieve groei.  Er worden fietsen geproduceerd; befaamde merken als Brennabor, Cerona en Excelsior. Bovendien bloeit de speelgoedindustrie, waarbinnen de meest belangrijke fabriek die van P.H. Lehmann is. De site van het Museumsverband des Landes   Brandenburg vermeldt:   Die Stadt Brandenburg an der Havel galt als „Spielzeugstadt“. Von hier reisten viele Spielwaren in die Kinderstuben auf der ganzen Welt. Ook de Deutsche Reichsbahn, gevestigd in Brandenburg – Kirchmoser, vormt een reusachtig industrieel complex . Zij speelt een prominente rol in de periode tussen de twee wereldoorlogen en in de tijd van de DDR. In 1934 vestigt Arcado Flugzeugwerke een satellietfabriek in Brandenburg die vanaf 1935 aan de bouw van vliegtuigen begint. De fabriek produceert onder meer voor de Luftwaffe; een van de redenen waarom Brandenburg in de oorlog buitengewoon zwaar is gebombardeerd. Ondanks de verwoestingen in de Tweede Wereldoorlog, is veel van de drie historische kernen bewaard gebleven.

2011_03_17 BRB_Uebersichtskarte_Luftbild_Ausstellungskonzept-e434894e

BUGA 2015, Brandenburg H.

In 1928 voegt eindelijk het Dominsel zich bij de Altstadt en de Neustadt. Van 1949 tot 1989 behoort Brandenburg tot de DDR.  Na de val van de muur trekken veel jongeren de stad uit. De vestiging van de technische hogeschool in 1992 zorgt voor enige nieuwe aanwas. In 2015 vindt in de Havelregio de BUGA plaats, een internationale tuinbouwtentoonstelling die om het jaar in Duitsland wordt georganiseerd. De Bundesgartenschau vormt een drijfveer voor toerisme en economie.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s